Mer om föreläsningarna

Mer om föreläsningarna

 

OBS! Föreläsningar markerade med * kräver föranmälan!

 

Måndag 10/2

 

18.30 – 21:00

Att leva med HIV. Föredrag och samtal med Steve Sjöquist

 

Det är mer än 30 år sedan Steve Sjöquist fick sin hiv-diagnos och han beslutade sig tidigt att vara helt öppen med sin sjukdom. Under 1990-talet blev han allt sjukare och när han bara var dagar från att dö, fick han som en av de allra första patienterna tillgång till de nya bromsmedicinerna, som inte ännu fanns på den svenska marknaden. Det räddade hans liv. Därefter har han fortsatt att föreläsa, skriva böcker och han är nu sjukhusdiakon på Sankt Görans sjukhus, i en miljö som han känner bättre än många andra...


Var: Landskyrkan


(Samarbete med Sensus)

 

 

Onsdag 12/2

 

19:00 – 20:00

IKON – SPOKEN WORD, STAND UP OCH STORIES MED YLANDA AURORA BOHM RAMIREZ


Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-artist, transaktivist, föreläsare, lärare, eldkonstnär, jonglös, cover girl och guldtuss, älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Yolanda Aurora ger er en kväll av poesi, tårar och överdrifter. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna. Yolanda Aurora debuterade 2018 med IKON på Brombergs bokförlag samt hade urpremiär med föreställningen IDOL på Unga Klara 2019.

Oavsett om du gillar tryckt poesi eller talad poesi, tragik, komik, fri vers eller trokéisk kvadrameter eller kanske alltihop, så finns något för dig!

ENG: Spoken word, stand up and stories with lecturer and transaktivist Yolanda Aurora Bohm Ramirez. In Swedish.


Var: Västerbottensteatern
Pris: 180 kr, ungdom/stud 100 kr
Längd: ca 60 minTorsdag 13/2

 

18:00 – 20:30

*Föreläsning: Vad har kladdkaka med HBTQ+ och trans att göra?


Att vara HBTQ+-person eller närstående, är så vanligt att alla berörs av det på ett eller annat sätt. Samtidigt är normerna fortfarande så starka, kunskaperna så låga, och fördomarna så många att diskriminering och psykisk ohälsa är vardag för många. Ibland handlar det om bemötande, ibland om tillgänglighet och ibland om okunskap som skapar hinder i onödan.

Den här föreläsningen ger dig grunderna, begreppen och insikterna som du inte visste att du behövde, och nya synsätt på de normer kring kön som finns i dagens samhälle, tillsammans med checklistor och övningar som kopplar det till just din verksamhet. Dessutom får du nya perspektiv på kladdkaka.

Föreläsningen riktas sig framför allt till personer som på olika sätt är engagerade i idrottsrörelsen. Mycket fokus ligger på kunskapsutjämning, bemötande, värderingar och attityder. Extra fokus läggs på trans inom idrotten. Föreläsningen blandas med workshopsövningar för att lyfta diskussioner om värderingar.

Var: Idrottens hus, Skellefteå.

Anmäl dig här, senast 9 februari:

*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen18:30

Hur går HBTQ-förtryck och klass ihop - Nazli Moloudi*


Vi pratar sällan om klass när det kommer till Pride och hbtq-rörelsen, trots att Pride startades som ett motstånd av fattiga och arbetarklass i USA. I Sverige är företagsloggor lika självklara i Pridetåget som Prideflaggan och partiledare som än idag motverkar hbtq-personers rättigheter går i Pridetåget. Så vad har klass med detta att göra? Är det ett problem med företagens närvaro? Ska Pride vara en antikapitalistisk rörelse? Och är det skillnad på att vara arbetarklass och hbtq-person? 


Svar på dessa frågor och mycket mer kommer jag prata om på Skellefteå Pride! 


Hoppas vi ses där och följ gärna mig på instagram ifall ni vill se mer av mina texter: Nazlimoloudi @ instagram 


*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

Fredag 14/2

 

09:00 – 10:30

Från Genus till Venus - Föreläsning av Lea Larsson*


Vi måste göra vad vi kan för att bryta tabun och fördomar kring transidentiteter. Självmordsstatistiken bland transpersoner är mycket hög och så många som 40 procent av tonåringarna har någon gång försökt ta sitt liv. Det här beror så klart på omgivningens bristande kunskap och den miljö som blir konsekvensen av okunskap och oförståelse. Inte på transidentiteten i sig!

Lea Larsson är föreläsare och Certifierad Normingenjör och också en av rocksveriges bästa trummisar. Hon är en av de första i Sverige som genomgick könsbekräftande behandling, vilket gör att hon idag levt halva sitt liv i respektive juridiskt kön. Ingen lämnas oberörd av Leas personliga och gripande historia från att ha tvingats vara pojke till att leva som kvinna. Familj och vänner har vänt henne ryggen och våldsutsattheten är en del av vardagen än idag, 2019. Så mycket onödigt lidande på grund av just okunskap.

Med sitt personliga sätt och underbara humor når hon fram till både den vuxna publiken och till ungdomarna, där hon snabbt blir en bra förebild. Hon vet hur snacket går i killarnas omklädningsrum och hur machoideal, som få vill bära, byggs och förstärks. Hon har varit där. Blev den coolaste av de coola för att ingen skulle avslöja henne som tjej.

Utifrån egna erfarenheter väcker Lea frågor att fundera över, viktiga frågor för att bryta normer och fördomar i allmänhet och i transfrågor i synnerhet. Vi får en ökad förståelse för vad bokstaven “T” står för i HBTQI. Vi får också verktyg för att kunna bemöta transpersoner på ett bra sätt och på så sätt bidra till att minska psykisk ohälsa och självmord. Det är bråttom - för mobbning, trakasserier, misshandel och självmord sker just nu.

Var: Scandic


*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

 

11.30 – 13:00

Äntligen - om utanförskap, panikångest och att hitta sig själv - Gabriel Forss*


Föreläsningen tar avstamp i Gabriel Forss självbiografi “Äntligen”, och tar upp ämnen som utanförskap, panikångest och att hitta sig själv. Gabriel växte upp inom Pingströrelsen och kämpade med sin sexuella läggning i många år innan han slutligen landade i den han är.

Vi får lyssna till en personlig, motiverande och inspirerande föreläsning som inte bara bjuder på en fascinerande livshistoria, men som även ger smarta insikter om entreprenörskap och hur man förenar yrkesrollen med den privata rollen.

Föreläsningen sker i samarbete med Skellefteå Pride och anordnas av Skellefteå Kommun.

Vi bjuder på lättare lunch!


Var: Scandic


*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen

 

14:00 – 16:00

Hur det var att växa som bög på 70-talet- Christer Fredriksson*


Christer Fredriksson föddes år 1961 i byn Kalvträsk utanför Burträsk. Han spelade fotboll i lag som SK Örvingen, Kalvträsk och Lycksele IF. Dessutom spelade Christer i AIK Solna och under flera år för Väsby IK i Sveriges näst högsta serie som mittback. Han tränades bland annat av Erik Hamrén. Christer Fredriksson erbjöds även proffskontrakt i utlandet.

En mer okänd anekdot om Christer är att han var världens första öppet homosexuella manliga elitspelare.

I föreläsningen "Gay i Västerbotten/Stockholm på 70 - 80-talet" berättar Christer om hans uppväxt och upplevelser.


Var: Scandic


*Klicka här för att anmäla dig till föreläsningen